SSD چیه؟
هارد SSDنسل جدیدی از هاردِ که برا ذخیره سازی اطلاعات ازش استفاده می شه . ساختارش هم به این شکله که از چیپها استفاده میکنه و هیچ بخش متحرک و یا حتی دیسک چرخانی نداره و در واقع همین مورد، تفاوت اصلی اون با بقیه هاردهاست. شکل درج اطلاعات روش دقیقا ماهیتی عین فلش داره که در مقیاس بزرگتری پیادهسازی شده . داده ها روی تراشه های مغناطیسی با سرعتی خیلی بالاتر از تکنولوژیهای هاردهای HDD ذخیره میشن . این قطعه ها، مدار های مجتمعی هستن که مثه انواع مختلف مموری، اطلاعات رو به سرعت بسیار زیاد میخونن و بدون هیچ استفادهای از نیرو هایی مثه برق، اون اطلاعات رو تو خودشون ذخیره میکنن. پس در صورت قطعی برق، باز هم به فعالیت خودشون ادامه میدن و اطلاعاتی از دست نمیره که این خودش یه امتیاز محسوب میشه. برا همین عملکردشه که اصطلاحا بهش حافظه غیرفرار میگن.
حالا حافظه SSD ساختارش چجوریه و چطور کار می کنه؟
صفحات این هارد طوری طراحی شدن که با توجه به ماهیت ترانزیستوری این هارد، سلولهای خالی، جای ذخیرهسازی اطلاعات هستن و کنترلر اس.اس.دی وظیفه تشخیص و هدایت دادهها روی اونها رو داره. چیپهای حافظه SSD رو نَند مینامند و هر ۶۴ گیگابایت اس.اس.دی، از ۸ چیپ نند تشکیل میشه. فلش نندها، صفحات توری شکلی هستن که تعداد روی هم قرار گرفته اونها یه بلوک رو تشکیل میده. ظرفیت هر بلوک SSD هم ۲۵۶ کیلوبایت اطلاعاته. سرعت هارد SSD طوریه که سرعت خواندن در اون بالا بوده ولی چون در زمان نوشتن نیاز به کنترل داده ها و سلول ها و حتی پیدا شدن فضای خالیه، پس سرعت پایین تری داره. اما در نهایت سرعتش خیلی بالاتر از هارد HDD هست.
انواع هارد ssd
- SSD 2.5
- M.SATA
- M.2
مزیت هارد SSD
- سرعت بالا: حافظه SSD به نسبت هارد های HDD سرعت بسیار زیادی دارن.
- مقاوت در برابر ضربات: با توجه به ساختارشون، مقاومتشان در برابر ضربات بسیار بالا بوده و صاحبانشون دیگه نگران از بین رفتن اطلاعات مهمشون در اثر اصابت نیستن.
- دیلی های بسیار کم و عملکرد کاملا بی صدا: در مقایسه با سایر انواع رایج ذخیره کننده ها تو بازار مصرف، از دیلی و صدای کمی برخورداره.
- مصرف کم انرژی: HDD هایی (که قطعات مکانیکی رو جابجا می کنن)، به انرژی بیشتری نسبت به SSD (که با یه مقدار کم جریان الکتریکی منتقل شده از سلول های حافظهکار می کنن)، نیاز دارن.
- دوام متناسب
نقاط ضعف هارد SSD
- بازیابی نکردن اطلاعات: یکی از اصلی ترین نقطه ضعفهای هارد SSD، نداشتن قابلیت بازیابی اطلاعات به حساب میاد.
- میزان دفعات نوشتن: یکی از ایراداتی که میشه به SSD گرفت، اینه که برا نوشتن مجبور به پاک کردنه و به همین دلیل سرعت خواندنش از نوشتنش خیلی بیشتره.
- ظرفیت: تا الان حافظه SSD با در نظر گرفتن ظرفیت، قابلیت رقابت با دیسکHDD رو نداره، اما قطعا این جور محدودیتها موقتین و در آینده ای نه چندان دور رفع میشن.
کاهش سرعت:SSD ها بعد از مدتی که از استفادهشون میگذره، کند میشوند (که در این حالت هم باز سرعتشون خیلی بیشتر از HDD هست) و اگه اطلاعات داخلشون، رو به پر شدن باشه، این کاهش سرعت بیشتر احساس میشهه چون برای هر بار نوشتن باید عملیات کپی و حذف کردن رو انجام بده پس برا همین سرعت مناسب اولیه رو نداره